Kuchnia

kuchnia

pesto.
na mały słoiczek.

garść bazylii
garść rukoli
50 g tartego parmezanu (lub podobnego, dojrzewającego, ostrego sera. W końcu to wariacja:))
garść podprażonych na patelni orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy (można więcej)
sól i pieprz do smaku

Do blendera wrzuciłam liście bazylii i rukoli, parmezan, orzechy włoskie, czosnek i oliwę. Posiadam także moździerz, jednak nie miałam ochoty na dłuższą zabawę:)Zmiksowałam tak, by powstała w miarę jednorodna masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce, polane obficie oliwą, przez około tydzień. Jednak niedługo zaproponuję Wam tartę z pesto, do przygotowania której wykorzystałam całą porcję (i nie żałuję!). Smacznego!

http://ziolowyzakatek.com.pl/pesto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation