Kuchnia

Gotowanie

Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym | Palce Lizać

składniki:

1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
300 ml mleka
300 ml śmietany 18%
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
łyżka oliwy czosnkowej
1/2 cebuli
kulka mozzarelli
przyrządzanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy na około 3 mm plasterki.
Przekładamy ziemniaki w plasterkach do garnka, zalewamy mlekiem, śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, gałką muszkatołową i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy przez około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C. Żaroodporne naczynie smarujemy od środka oliwą czosnkową.
Przekładamy ziemniaki z sosem do naczynia żaroodpornego, na wierzchołku układamy kawałki mozzarelli i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy przez 35-40 minut, aż zapiekanka zrobi się od góry rumiana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation