Kuchnia

Przetwory

Dynia w miodowej marynacie

Składniki:
80 dag dojrzałej dyni (np. melonowej)
kawałek świeżego korzenia imbiru
150 ml winnego octu jabłkowego
1/2 laski cynamonu
2-3 goździki
2 gwiazdki anyżu
15 dag miodu

Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz imbir, pokrój w plasterki. Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz 150 ml wody, wrzuć imbir, pół laski cynamonu, goździki i anyż. Zagotuj. Do zalewy włóż kawałki dyni, gotuj 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód, wymieszaj. Zalej dynię (płyn musi sięgać 1 cm powyżej dyni). Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw w chłodne miejsce.

kobieta.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation