Kuchnia

Pieczywo wszelkiej maści

Bułeczki i spółka. Lawendowy Dom

Bułeczki z czarnuszką
(z podanej porcji wychodzi ok. 16 bułeczek)

3 szklanki mąki pszennej (użyłam mieszanki mąki chlebowej i szymanowskiej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
jajko do smarowania
czarnuszka do posypania

Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, drożdże i sól. Wlać podgrzane lekko mleko i wodę oraz olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je ponownie, podzielić na 16 porcji i formować bułeczki. Moje są w kształcie wianuszków, ale można poeksperymentować z innymi formami. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation