Kuchnia

ciasta, ciasteczka i inne pyszności

Pulpety jaglane zapiekane w sosie pomidorowym | Lawendowy Dom

Pulpety jaglane zapiekane w sosie pomidorowym

250 g kaszy jaglanej

2 małe cebule

ząbek czosnku

3 łyżki oleju

sól

pieprz

łyżeczka cząbru

pęczek natki pietruszki

2 marchewki średniej wielkości

2 puszki pomidorów

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

łyżka suszonej bazylii

łyżka suszonego oregano

Kaszę wsypać do suchego garnka, prażyć cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie przyjemnie pachnieć. Przesypać na gęste sitko, przelać wrzątkiem. Ponownie włożyć do garnka i zalać 500 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć często mieszając, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podsmażoną cebulę, marchewkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i zwilżonymi dłońmi uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Masa mimo braku jakiegokolwiek sklejacza łatwo się formowała. Pomidory razem z zalewą zmiksować z dodatkiem przypraw, czyli papryką, bazylią i oregano. Sos doprawić solą i wlać do naczynia do zapiekania. Na warstwie sosu ułożyć pulpety. Całość skropić łyżką oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje i częściowo wsiąknie w pulpety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation