Inne

dekoracje

Moje Walijskie Pichcenie ... : Z UDZIAŁEM MIĘSA MIELONEGO
Składniki:

700g mielonej łopatki
przyprawa do mielonego
2 małe cebule
1 jajko
majeranek
bułka tarta
boczek
ogórek kiszony
boczek wędzony
musztarda
sól, pieprz
słodka papryka
masło sklarowane


Wykonanie:

Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty.




Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli.




Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą w bułce tartej i smażymy na sklarowanym maśle (oliwie, oleju) z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ roladki miałam dość spore i bałam się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu na patelni, przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation