Kuchnia

Mniami

SEROWE KLUSKI Z CZEKOLADĄ - CookMagazine
Składniki:

Nadzienie:

100 g orzechów pekan lub włoskich
170 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
Ciasto:

500 g twarożku lub ricotty
120 g okruszków z brioszki, chałki, maślanej bułki
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masłą
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Do dekoracji:

150 g bułki tartej
po dużej szczypcie cynamonu i cukru pudru
Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i pokruszone orzechy i odstawiamy na bok do ostudzenia. Kiedy masa zgęstnieje, ugniatamy z niej małe kuleczki, które następnie układamy na talerzu lub tacce i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy w misce. Wstawiamy ją do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nadzienie i, wilgotnymi dłońmi, formujemy kluski: bierzemy po kawałku ciasta (mniej więcej kopiastą łyżeczkę), spłaszczamy, na środku układamy kuleczkę z czekolady i formujemy okrągłego “knedla”, uważając, by całe nadzienie było przykryte ciastem.
W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie na patelni prażymy lekko bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ugotowane kluski przekładamy na patelnię i turlamy, żeby bułka przykryła całą powierzchnię.
Serowe kluski podajemy na ciepło.

Smacznego!

http://cookmagazine.pl/serowe-kluski-z-czekolada/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation