Kuchnia

Danie wegetariańskie

Pieczona dynia piżmowa z oscypkiem



2 małe dynie piżmowe
ok. 200 g oscypka
kilka filecików anchois
trochę świeżego tymianku
trochę świeżego rozmarynu
sól
pieprz
pimenton (mielona wędzona papryka)
oliwa extra vergine (lub masło)

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Dynie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne. Dynie lekko ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki – na powierzchni pozbawionej skóry (ZOBACZ).

3. Ułóż połówki dyni na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą (albo rozłóż na każdej odrobinę masła) oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu.

4. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. 45-60 minut (ZOBACZ).

5. Oscypek zetrzyj na tarce. Do sera dodaj listki tymianku, posiekany rozmaryn, pokrojone fileciki anchois oraz sporo pieprzu.

6. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą nałóż porcję sera z dodatkami. Wierzch posyp pimentonem (ZOBACZ).

7. Wstaw dynie ponownie do piekarnika na górny poziom i piecz do momentu, aż ser ładnie się rozpuści (ZOBACZ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation