Kuchnia

Zupy, potrawy jednodaniowe płynne i półpłynne :)

Zupa pomidorowa, najlepsza na świecie :-)

Składniki:
• 1 litr wywaru drobiowego
• 1 puszka pomidorów, krojonych
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• 1 szalotka, drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• spora garść listków świeżej bazylii
• 1 łyżka cukru
• oliwa z oliwek - do smażenia
• sól, pieprz - do smaku


Na odrobinie oliwy zeszklić szalotkę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę,a następnie puszkę pomidorów i cukier, smażyć kolejne 3 minuty. Całość zalać bulionem i gotować przez kwadrans (na małym ogniu). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krótko przed podaniem wmieszać w zupę posiekane listki bazylii.
Podawać z cienkim makaronem lub makaronem orzo.
Do zupy można dodać mięso obrane z udek kurczaka, które służyły przygotowaniu wywaru - będzie wówczas treściwsza.
**************************************
Rady nie od parady :-)
Wywar można zrobić wg własnego uznania, to nic skomplikowanego, to nie rosół :-) Nie ma być niesamowicie aromatyczny, aby nie zakłócił smaku pomidorów, ale dobrze jest jeśli do jego przygotowania użyjecie kawałka skórki z parmezanu. Pomidory i parmezan kochają się...
• 1,2 litra wody
• 2 małe udka kurczaka
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 kawałek skórki parmezanu

Wszystkie składniki zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować 30-40 minut. Wyjąć udka i odłożyć na bok, a resztę przecedzić przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation