Kuchnia

Zupy, potrawy jednodaniowe płynne i półpłynne :)

Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy

Składniki (3-4 porcje):


1 litr bulionu warzywnego
150-200 ml mleka (u mnie sojowe)
600 g marchewki
2 gałązki selera naciowego
140 g czerwonej soczewicy
2 łyzeczki kminu rzymskiego, w ziarnach
2 łyżeczki suszonej papryki w kawałkach (lub 1 łyżeczka jeśli wolicie ostrą papryczkę chili)
szczypta mieszanki Harrisa, w proszku
1/2 łyżeczki imbiru, startego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz - do smaku
jogurt naturalny i chlebki naan - do podania



Seler i marchewkę pokroić w drobne kawałki.
W garnku podsmażyć przez minutkę ziarna kminu i kawałeczki papryki (bez tłuszczu). Połowę z nich odłożyć na bok resztę zostawić w garnku. Dodać do nich oliwę, warzywa, soczewicę oraz imbir. Chwilę przesmażyć.
Do garnka wlać mleko i bulion, gotować na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem lub żyrafą, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podawać z kleksem jogurtu, posypać odłożonymi wcześniej kminem i papryką.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation