Kuchnia

Dania obiadowe i przystawki

Słodkie frytki z batatów: Prawdziwa eksplozja smaku! | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Lekko słodki smak z ziołowo - ostrą nutą. Tak smakują frytki z batatów. Koniecznie musicie tego spróbować! Frytki podałam ze spontanicznie przygotowanym i niezwykle smacznym sosem. Przy okazji pieczenia batatów upiekłam pół czerwonej papryki i zdjęłam z niej skórkę. Paprykę zmiksowałam z awokado i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ostrą papryką i solą. Pyszności!


Składniki:
Bataty (słodkie ziemniaki) - 3 średnie sztuki
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Sól, pieprz, ostra papryka, tymianek


Sposób przygotowania:
Bataty obierz ze skóry i posiekaj w słupki (jak na frytki).
Wrzuć do miski dodaj olej i przyprawy - wymieszaj.
Frytki wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut (aż będą miękkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation