Kuchnia

Dania obiadowe i przystawki

Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią
Składniki:
2 duże cukinie
300 g makaronu rurki ugotowanego al dente
200 g mielonego mięsa wołowego
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka papryki czerwonej
papryka chilli do smaku
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia ok 10-12 listków
200 g sera gouda startego na grubych oczkach
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony. Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia.
Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy je w tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.


Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation