Kuchnia

Pyszności

ciasto z flipsów
Ciasto z chrupek "flipsów", z krówkami i sezamem, słodkie, chrupiące
Szybkie do wykonania, bez zbędnego zamieszania, bez pieczenia, raz dwa i gotowe.

Składniki:
1 paczka flispów kukurydzianych (70g)
250g margaryny lub masła
500g cukierków krówek
200g sezamu
Przygotowanie: krówki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia krówek, dodajemy sezam (można go uprażyć na suchej patelni, ale to niekonieczne), mieszamy i odstawiamy z gazu, dodajemy flispy, mieszamy aż każdy chrupek będzie oblepiony masą. Formę 20x25 cm wykładamy folią spożywczą (wygodniej będzie wyjąć ciasto), przekładamy masę i uciskamy (przykrywam kawałkiem folii spożywczej i porządnie dociskam rękami). Zostawiamy do ostygnięcia, jak będzie miało temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto może stać około tygodnia i nic się nie dzieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation