Kuchnia

przystawki

SAŁATKA KALAFIOROWO-CZOSNKOWA

Składniki:
1 kalafior (ok. 50 dag)
5 ząbków czosnku
15 dag żółtego sera w plasterkach
pęczek szczypiorku
2 łyżki musztardy miodowej
1-2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
majeranek
sól
pieprz
Sposób wykonania:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować od momentu zagotowania przez około 7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do miski przełożyć kalafior, czosnek, żółty ser i szczypiorek. Dodać musztardę miodową, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Sałatkę podawać jako dodatek do dań z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation