Kuchnia

zakiepanki i inne zasmarzanki

Faszerowane pieczone ziemniaki

Składniki:
- 4 młode, duże ziemniaki o podłużnym kształcie,
- 100 g boczku,
- 100 ml płynnej śmietany 12 %,
- ok. 70 g sera rokpol,
- spora garść pokrojonego szczypiorku,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszorować pod wodą. Ugotować w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przekroić na pół. Wydrążyć miąższ pozostawiając około pół centymetra miąższu przy skórce. Wydrążone ziemniaki poukładać w naczyniu. Posolić i popieprzyć obficie wnętrza. Wydrążony farsz wymieszać z przesmażonym boczkiem, pokruszonym serem rokpol, gałką muszkatołową, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć do wydrążonych ziemniaków. Zapiekać 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ostatnie 10 minut pod funkcją grill.
Podawać posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation