Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kasza jaglana zapiekana z warzywami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g bakłażana (1 mały)
300 g cukinii
1 papryka
100 g kaszy jaglanej
2 pomidory
250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
250 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
Dodać pokrojonego w ok. 1,5 cm kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać surową kaszę jaglaną (uprzednio kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy, rosół lub bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki.
Po zagotowaniu przykryć garnek pokrywą lub przełożyć składniki do żaroodpornego naczynia z pokrywą (można też przykryć folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty, serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
WSKAZÓWKI

Użyłam cukinii w kolorze zielonym i żółtym, oraz czerwonej i żółtej papryki.
Zamiast kaszy jaglanej można użyć ryżu lub kaszy pęczak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation