Kuchnia

Ciasta

Składniki na biszkopt korzenny:
12 jajek
12 łyżek mąki pszennej typ 450
12 łyżek drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
10 łyżek cukru pudru
2 opakowania serka mascarpone
600 ml śmietany 36%
6 goździków
łyżka imbiru
łyżka cynamonu
łyżka przyprawy do piernika
½ łyżki przyprawy do piernika
1 puszka gruszek w syropie
skórka z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny

Dodatkowo:
200g malin
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g orzechów włoskich w połówkach
pół świeżej gruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni. Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. Białka i żółtka delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz 1 łyżką przyprawy do piernika i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Ciasto przełóż do 2 foremek i wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ostudź. Przy pomocy noża oddziel biszkopt od tortownicy, zdejmij obręcz oraz spód formy, Ciasto przełóż na paterę do tortów.

Śmietanę ubij na sztywno, stopniowo dodawaj serek, cukier, skórkę z pomarańczy. Dodaj imbir, ½ łyżki przyprawy do piernika i cynamon. Masę schłodź w lodówce.
Z gruszek odlej zalewę. Owoce włóż do garnka i gotuj z sokiem z cytryny i goździkami – wystudź. W razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki

Na ostudzony biszkopt wyłóż gruszki i masę. Przykryj drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmaruj masą. Boki tortu obsyp mielonymi orzechami. wierzch udekoruj połówkami orzechów, malinami i gruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation