Kuchnia

Kuchnia

Trufle kawowe

Składniki (około 12 trufli):

3 czubate łyżki nutelli
3 łyżki bardzo mocnego espresso
1 łyżka likieru kawowego albo innego mocnego alkoholu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
ok. 50 g mielonych orzechów, migdałów lub herbatników

Pierwsze cztery składniki dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać zmielone migdały, orzechy lub herbatniki, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

Po 30 minutach wyjąć stężałą masę i utoczyć z niej nieduże kulki (około 1,5 - 2,0 cm średnicy). Obtoczyć je w zmielonych migdałach lub orzechach, ewentualnie w kakao lub cukrze pudrze. Można je też zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation