Kuchnia

Kuchnia

Kopytka z zasmażaną śmietaną

Składniki :

1,5 kg surowych ziemniaków
sól
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowa mąka do podsypania
330 ml śmietanki kremówki 30%


Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce.
Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste.
Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm.
Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna.
Śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy do momentu gdy zacznie się zbrylać i powstanie masło z zasmażką, czyli śmietanką się całkowicie zetnie.
Gdy wypłyną (po minucie, dwóch) wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation