Kuchnia

Słodkości

Kruche ciasteczka z masą kokosową

Ciasto:
150 g mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko

Masa:
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
100 g mleka w proszku
2 łyżki płynnego miodu (dałam 5, żeby masa dała się zagnieść)
2 łyżki oleju
+
dżem - najlepiej truskawkowy albo wiśniowy

Mąkę siekamy z cukrem, żółtkiem i pokrojonym na kawałki masłem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.

Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Składniki na masę mieszamy i ugniatamy, aż powstanie coś o konsystencji ciasta, co da się rozwałkować. Robimy to podsypując cukrem pudrem. Wycinamy kształty tymi samymi foremkami, których używaliśmy przy kruchym cieście. W niektórych kokosowych gwiazdkach porobiłam dodatkowo otwory na konfiturę.

Kruche ciasteczka smarujemy cienko dżemem i przykrywamy warstwami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation