Kuchnia
Torty - przepisy
Tort dyniowy z serkiem śmietankowym
Składniki na ciasto (tortownica 22-24 cm):
170 g maki pszennej
100 g mielonych orzechów lub migdałów
80-100 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka startej na średnich oczkach dyni (lekko odsączonej)
80 ml oleju roślinnego
2 jajka
łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej lub świeżej)
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Składniki na krem:
400 g serka śmietankowego lekko solonego (u mnie Piątnica, może być Presidente)
100 g masła (nie margaryny!) w temperaturze pokojowej
120-160 g cukru pudru (krem powinien być słodki, ale nie za słodki)
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub waniliowego
2 łyżki cointreau (opcjonalnie)
W misie miksera wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąkę, orzechy, cukier, sodę, proszek i przyprawy. Dodać olej roślinny i jajka oraz aromat pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć ciasto z dynią oraz drobno pokrojoną skórką pomarańczową.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać je szpatułką. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45 minut "do suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez jakieś 30-40 minut. (teraz z lodówki wyjmujemy twarożek i masło, żeby się ogrzały).
Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z tortownicy, zdjąć papier ze spodu, a następnie nożem strunowym do tortów (genialne urządzenie) lub nożem z piłką odciąć wypukłą górę ciasta, tak, żeby otrzymać w miarę płaski placek. Placek ponownie przeciąć poziomo na pół, tworząc dwa równe blaty. Góry ciasta nie wyrzucaj! przyda się do crumble lub bajaderek.
W mikserze rozetrzeć masło z twarożkiem na gładko. Stopniowo, od czasu do czasu próbując, czy nie jest dość słodko, dodawać cukier puder. Na koniec wlać wybrany aromat, jeszcze chwilę ucierać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Masę podzielić na pół - jedną połową posmarować dolny blat, przykryć drugim, lekko docisnąć i posmarować resztą serka. Wyrównać długim nożem lub szpatułką do dekoracji tortów. Oprószyć wiórkami z czekolady lub kakao, udekorować wedle uznania bakaliami.
Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki.
MA==