Kuchnia

KUCHNIA

Miękkie korzenne ciasteczka marchewkowe

Składniki (na ok. 30 ciastek):
120 g roztopionego masła
1 szklanka puree z gotowanej marchewki*
1 szklanka cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu i 1/2 łyżeczki imbiru (lub inne przyprawy korzenne, wedle uznania)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, 1/2 kukurydzianej, 1/2 ziemniaczanej) + mąka do oprószenia dłoni

Do podania:
cukier puder wymieszany z cynamonem
twaróg sernikowy

* Najpierw przygotować puree marchewkowe. 2-3 duże marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotować w wodzie tak długo, aż zmiękną. Odcedzić, lekko przestudzić i zblendować na gładkie puree.

Przestudzone, płynne masło zmiksować z puree, cukrem i jajkiem. Sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę wymieszać w misce, a następnie stopniowo dodawać do płynnych składników. Można wymieszać ciasto łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Oprószyć dłonie i łyżkę mąką i nabierać porcje ciasta (będzie się lepić). Formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i przekładać na blachę (ok. 9-10 sztuk na raz, w odstępach). Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175 ºC. Wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, można też sklejać ciastka twarożkiem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation