Kuchnia

kuchnia

chleb wieloziarnisty

Składniki : (1 bochenek pieczony w keksówce 29x11)

0,5 kg mąki krupczatki
10 łyżek ulubionych ziaren (ja użyłam mieszanki słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, nasion chia)
0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 płaska łyżka soli
1,5 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
0,5 litra ciepłej wody


Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (Dorota radzi: czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie
rósł około 20 minut). Górę chleba można posmarować jajkiem, samym żółtkiem lub mlekiem, wtedy skórka będzie rumiana i błyszcząca.
Piec około 50 minut w temperaturze 220ºC. Upieczony chleb po wyjęciu z blaszki i popukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation