Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler - Przepis -


1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation