Kuchnia

Drożdżowe wypieki - różne

Przepis "Ciasto drożdżowe bez wyrabiania…" autorstwa izaa_a

10 dag drożdży
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 szkl oleju
3/4 szkl zimnego mleka
4 szklanki mąki
rodzynki

Najpierw szykujemy sobie miskę. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, dodajemy rozbełtane jajka, olej, mleko. Na koniec wsypujemy mąkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 7-8 godzin (ja zazwyczaj wszystko wsypuję przed snem i zostawiam na całą noc). Po tym czasie lekko mieszamy wszystko łyżką, dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min w 170st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation