Kuchnia

kuchnia

Miodownik z masą śmietanową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
2 1/3 szklanki mąki
150 g masła
2 jajka
3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
masa śmietanowa:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
wiórka kokosowe

Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min.
Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation