Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Pascha

Składniki:

80 dag świeżego sera pełnotłustego
6 żółtek
2 kostki prawdziwego masła
1,5 szklanki cukru pudru
laska wanilii
2 szklanki śmietany 30%
20 dag owoców kandyzowanych, suszonych moreli, skórki pomarańczowej
20 dag orzechów i migdałów

dodatkowo będziemy potrzebować duży kawałek gazy i sporą miskę :)

Ser dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Strąk wanilii rozcinamy wdłuż i czubkiem noża wydrążamy ze środka miąższ. Ser ucieramy dodając małymi porcjami miękkie masło. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku i niewielkiej porcji cukru pudru. Pod koniec ucierania dodajemy miąższ z wanilii i wlewamy powoli śmietanę.

Gdy masa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję wsypujemy owoce kandyzowane, bakalie, orzechy i pokrojone w paseczki suszone morele. Dokładnie mieszamy.

Paschę przekładamy na sito wyłożone gazą. Sito stawiamy na garnku lub misce, aby woda mogła ściekać. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation