Kuchnia

Zioła

Imbir jest termicznie rozgrzewający.Doskonały w poruszaniu zastojów jelitowych.Zmniejsza zlepianie płytek krwi,przez co hamuje powstawanie zakrzepów.Zawiera wapn,magnez oraz potas.Poprawia ukrwienie mózgu,a wiec widocznie wpływa na zwiększenie wydajności umysłowej i koncentracji.Z tego względu jest doskonałym remedium na osłabienie w trakcie detoksu.Powinien również zagościć w diecie osób z podwyższonym cholesterolem,gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych.Wzmaga apetyt i leczy wzdęcia,a działając rozkurczowo,porusza zastoje żółci.Imbir dobroczynnie wpływa na cały układ trawienny,a przy okazji polecany jest osoba z choroba lokomocyjna.Imbir mocno rozgrzewa,przynosi ulgę chorym stawom,leczy migreny i ból mięśni.Doskonale nadaje się do stosowania przy pierwszych objawach przeziębieniach,a także przy anginie i innych chorobach gardła,nie jest jednak wskazany w przypadku gorączki.Warto dodawać go do wielu dan jednogarnkowych oraz do zup.Suszona odmiana jest bardzo mocno rozgrzewająca i jej nieumiejętne dozowanie może niekorzystnie wpływać na śledzone oraz żołądek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation