Design

Design

Tort czekoladowy
Składniki
ilość porcji: 24
115 g masła
9 kostek (ok. 90 g) gorzkiej czekolady
400 g (2 szklanki) cukru
2 jajka
235 ml (1 szklanka) wody
280 g (2 1/4 szklanki) mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
60 ml (1/4 szklanki) mleka
1 łyżeczka octu
Dodaj do ulubionych
Wyślij e-mail
Drukuj



Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 30 min
1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blaszkę o wymiarach 23x33 cm lub dwie tortownice o średnicy 23 cm.
2. W małym rondlu roztopić masło lub margarynę z gorzką czekoladą. Odstawić aby trochę ostygło.
3. Utrzeć cukier z jajami aż uzyskają jasny kolor. Dodać mieszaninę czekoladową do jaj i energicznie mieszać (aby nie powstała jajecznica!) Dodać 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Mieszanina będzie bardzo rzadka.
4. Wymieszać mąkę z sodą i solą. Dodać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać.
5. Wymieszać ocet z mlekiem i dodać, stale mieszając, do czekoladowego ciasta. Wlać do przygotowanej blaszki (lub blaszek).
6. Piec w temperaturze 175°C przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Ciasto dobrze się kroi, więc można je przełożyć z musem lub ganaszem czekoladowym, albo masą wiśniową. Najlepszym sposobem na stwierdzenie, że ciasto jest już prawie gotowe jest zapach czekolady wypełniający twój dom!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation