Kuchnia

Słodkości

Składniki:

2 duże cytryny
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła


Wykonanie:
Cytryny sparz, zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, wyciśnij sok. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej stopniowo lekko schłodzone masło, dodaj skórkę i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation