Kuchnia

Buły, chlebki i wypieczki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
150 ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
50g roztopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru


Nadzienie:

3 łyżeczki cynamonu
4 lub 5 łyżek cukru
50 g stopionego masła


Wykonanie:
Wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem i pozostawić na kilka minut. Dodać żółtko, stopione masło, mąkę i zagnieść całość. Ciasto umieścić w misce wysmarowanej tłuszczem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość ciasta ok. 1mm)
Rozsmarowujemy na całym cieście wcześniej stopione masło zmieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie przeciąć na połowę
Skręcić obie części, tak aby warstwy posmarowane cynamonem były widoczne. Uformować okrąg, a następnie przenieść na blaszkę. Na górę ciasta rozsmarowujemy pozostałe nadzienie, posypujemy delikatnie cukrem. Piec przez 30-35 minut, aż wierzch będzie brązowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation