Kuchnia

ciasta

Miękkie pierniczki

Potrzebujemy:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 g świeżych drożdży
40 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą i przyprawą piernikową. W małym rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód z masłem, wymieszamy do połączenia, dodajemy drożdże, całość mieszamy,lekko ostudzamy. Do suchych składników dodajemy płynne składniki oraz jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy około 10–15 minut (nie należy piec zbyt długo, mogą być za twarde) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation