Kuchnia

aa dobre

Ziemniaczki pieczone z pieprzem

Składniki:
1 - 1,5 kg ziemniaków
1-2 łyżki posiekanego rozmarynu
1-2 łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka soli
3 łyżki oliwy + trochę na dno naczynia
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Obrane, umyte ziemniaki kroję na plastry grubości ok. 0,3 cm, przekładam wszystkie do dużej miski. Dolewam oliwę, dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam. Na dno naczynia do pieczenia wlewam odrobinę oliwy i układam plastry ziemniaków w rzędach, tak by nachodziły na siebie. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut, po tym czasie sprawdzam czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są, wlewam śmietankę i dokładam masło pokrojone w drobne kawałki. Przykrywam ziemniaki folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia zdejmuję folię i włączam funkcję grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation