Kuchnia

pieczywo

Drożdżowe ślimaczki z kapustą i grzybami na oleju rzepakowym
Farsz*
Składniki:

1kg kapusty kiszonej*
2 spore garście suszonych grzybów
pół szklanki suszonej żurawiny
2 cebule
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka mielonego kminku
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki cynaomnu
łyżka cukru
liść laurowy
5-6 łyżek oleju rzepakowego
2 jajka
pieprz, sól

Grzyby zalać 3 szklankami ciepłej wody, odstawić na 30-60 minut.

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Gdy ta zacznie się rumienić dołożyć odciśnięte i posiekane grzyby, cukier, żurawinę oraz wszystkie przyprawy. Smażyć 5 minut, a następnie dodać kapustę, podlać całość 2 szklankami wody w której moczyły się grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż kapusta zmięknie, a większość płynu odparuje - ok. 30 minut.
Farsz całkowicie wystudzić, a przed wyłożeniem go na ciasto dodać do niego dwa jajka.
Ciasto
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
duże jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać pracujący rozczyn, olej i jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(powinno odrobinę lepić się do rak, ale nie może być zbyt rzadkie, w razie czego można dodać odrobinę mąki lub mleka).
Wyrobione ciasto obsypać mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia obętości.
Wyrośnięte, zagnieść raz jeszcze aby je odgazować. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-4mm. rozłożyć farsz, ciasno zwinąć w roladę, pokroić na plastry o grubości ok. 3cm.
Gotowe ślimaczki układać w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je w ciepłym miejscu na około 20 minut do ponownego napuszenia.
Przed pieczeniem posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.

Piec ok. 30 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia.
Gorące posmarować 2 łyżkami roztopionego masła.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation