Inne

dobre rady

PIERNICZKI Z BAZYLEI – BASLER LECKERLI
Składniki:

500g mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500g miodu
100g cukru
500g blanszowanych i posiekanych migdałów
100g skórki kandyzowanej pomarańczowej
2 łyżki cherry brandy lub domowego ekstraktu pomarańczowego

Dodatkowo na lukier:

1 szklanka przesianego cukru waniliowego
2-3 łyżki wody
Wykonanie:

zaczynamy o przesiania i wymieszania ze sobą mąki, cynamonu, przyprawy do piernika, oraz sody, mieszankę odstawiamy
do rondla dodajemy miód oraz cukier , całość podgrzewamy, aż do chwili rozpuszczenia cukru, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
następnie miód, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz cherry/ekstrakt pomarańczowy dodajmy do suchych składników, wszystko miksujemy do chwili ,aż uzyskamy gładką ale lepką masę ( nie dosypujemy mąki tak ma być)
ciasto przekładamy do dużej formy ( 35x35) lub 2 mniejszych wyłożonej papierem do dopieczenia, ciasto jest klejące więc trzeba pomóc sobie przy wykładaniu rękami oprószonymi mąką, ciasto ma mieć grubość nie większą niż 1 cm
pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC,
jeszcze ciepłe smarujemy w miarę płynnym lukrem i kroimy na kwadraty, zostawiamy na kratce do ostygnięcia
przechowujemy w szczelnym pojemniku ze skórką jabłka lub chleba, dzięki czemu pierniki będą miękki i nie wyschną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation