Kuchnia
Przepisy
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Co kupić:
1 kg szynki, umytej i osuszonej
300 g boczku wędzonego w kawałku
3 łyżki musztardy dijon
1 por, rozcięty, umyty i pokrojony w poprzek
4 marchewki, małe, pokrojone na ukos w cienkie talarki
1/2 pęczka natki pietruszki, umytego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego oregano
2 szalotki, obrane i pokrojone w półtalarki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
200 g suchej zielonej soczewicy
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
15 g masła
3 ząbki czosnku, przekrojone na pół, pozbawione szczypiorku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Jak zrobić:
Przygotuj
Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Czas pieczenia szynki
1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
Szynka:
Umytą i osuszoną szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, połówki czosnku wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
Marynata:
3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Soczewica z warzywami i boczkiem:
200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.
Jak podawać:
Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczk
MA==