Kuchnia

Smaki

50 g drożdży
100 g margaryny lub masła
350 ml mleka
100 ml cukru
ok 1 l mąki
250 ml budyniu waniliowego
jajko

Drożdże pokruszyć do miski. Tłuszcz rozpuścić, dodać mleko, podgrzać. Zalać drożdże odrobiną mleka i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę mleka, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Przygotować budyń.
Ciasto zagnieść ponownie z odrobiną mąki. Podzielić na kawałki, formować bułki. Kłaść na blaszce, delikatnie spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Po środku każdej bułki zrobić wgłębienie i nałożyć łyżkę budyniu. Posmarować bułki jajkiem.
Piec w temp. 225 stopni ok 10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation