Kuchnia

Przepisy

Kotlety włoskie w sosie pomidorowym


Składniki

Składniki:
250 g szynki wieprzowej surowej
100 g ryżu
ćwiartka kapusty włoskiej
garść świeżej bazyli
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
olej do smażenia
sos :
400 g pomidorów z puszki
4 łyżki koncentratu
1 litr wody
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
garść bazylii
sól,pieprz, odrobina cukru,vegeta

Przygotowanie

Szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Kapustę umyć i pokroić w drobną kostkę lub poszatkować.
Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wymieszać dokładnie ręką. Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut.
Kotlety włożyć do sosu i dusić ok.20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation