Kuchnia

Sałatki, surówki

Surówka z czerwonej kapusty

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, gdzie kapusta jest przed połączeniem jej z jabłkiem i cebulą lekko podgotowana w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wymieszana z octem winnym i olejem, dosmaczona solą, cukrem i pieprzem stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych lub ryb.

pół główki czerwonej kapusty (ok 400 - 500 g )
2 małe jabłka, starte na tarce o dużych oczkach
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2 łyżki octu winnego
3 łyżki dobrego oleju
cukier, sól i pieprz do smaku


Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy sól (dużą szczyptę) i cukier (1 łyżeczkę), przykrywamy pokrywką i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kapusty dodajemy starte jabłka i cebulę. Dodajemy ocet winny i olej, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation