Kuchnia

Kurczak

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 599 KCAL
KURCZAK
600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
2/3 szklanki bułki tartej
4 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
NADZIENIE
100 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
2 gałązki natki pietruszki
1/2 małego ząbka czosnku
po 30 g ricotty, mozzarelli i tartego parmezanu
1 małe jajko
SOS ALL'ARRABBIATA
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
300 ml przecieru pomidorowego z kartonu
1 papryczka chili
KUSKUS Z CUKINIĄ
2/3 szklanki kuskusu
1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
1 cukinia
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki i bazylii
Potrzebne też będą: wykałaczki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM
Kurczaka rozbić na cieńkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem, odłożyć.
Świeży szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnię i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć z wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć.
Na deskę do krojenia lub do pojemnika rozdrabniacza włożyć czosnek i listki natki, posiekać, następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na koniec połączyć z jajkiem.
Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
SOS ALL'ARRABBIATA
W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.
KUSKUS Z CUKINIĄ
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia.
Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą.
Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation