Kuchnia

TORT

Tort Piña colada
Tortownica 26 cm:

Biszkopt:

szklanka mąki,
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
łyżka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 puszka ananasów,
2,5 galaretki cytrynowej,
50 g wiórków kokosowych,
1 budyń śmietankowy bez cukru,
1 kostka masła (200 g)

Dodatkowo:

płatki kokosowe do posypania

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypując porcjami cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170 stopni.

Masa: Do garnuszka wlewamy sok osączony z ananasów, dodajemy 3 szklanki wody, część odlewamy do osobnego naczynia i rozpuszczamy w nim budyń. Wodę ananasową gotujemy, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń oraz ananasy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło i wiórki. Miksujemy blenderem. Studzimy.

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, przekładamy masą smarujemy także boki i wierzch. Posypujemy płatkami kokosowymi. Schładzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation