Kuchnia

Przepisy

Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Proste i Smaczne Przepisy

Święta Bożego Narodzenia bez bajecznie ozdabianych pierniczków nie miałyby takiego niezwykłego, magicznego uroku. Stwierdziłam to całkiem niedawno i myślę, że tak już zostanie........ Zdjęcie - Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ponieważ pieczenie pierników zaczynam już początkiem grudnia cały miesiąc jest dla mnie niezwykle pachnący i czarodziejski....... Wykrawanie różych kształtów z ciasta, pieczenie, a póżniej ozdabianie pierników to świetna zabawa dla wszystkich domowników..... Składniki: /ok.30 szt w zależności od wielkości i kształtu foremek/
400 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
200 g miodu wielokwiatowego
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki sproszkowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Lukier:
ok.1-1,5 szklanki cukru pudru
1 białko
kilka kropli aromau pomarańczowego
Zdjęcie - Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wykonanie:
-Miód, cukier i masło podgrzać.
-Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto(można użyć robot kuchenny z mieszadłem/
-Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
-Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na omączonym blacie / na grubość 3-4 milimetrów/
i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
-Pierniczki układać na wyłożonej pergaminem blaszce.
-Piec ok.10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku /powinny się ładnie,równomiernie przyrumienić/
-Upieczone pierniki są miękkie,ale w trakcie stygniecia twardnieją.
-Pierniczki zbyt mocno spieczone są twarde i niesmaczne.
-Wystudzone pierniczki przechowywać z szczelnie zamkniętym pojemniku ,a przed samymi świętami ozdobnie polukrować /ja zrobiłam to wcześniej/.
Zdjęcie - Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierniczki miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotować lukier:
-Białko ubić 1 szklanką cukru pudru.
-Dodać kilka kropli aromatu.
-Ubijając nadal dodać tyle cukru pudru, by masa była wystarczająco gęsta i nie rozlewała się .
/Ilość cukru zależy zawsze od wielkości użytego białka/.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation