Kuchnia

Przepisy

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów - Kuchnia - WP.PL

Składniki

włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
1 niewielka cebula
1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki)
2 litry wody
łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej
1 łyżeczka mąki pszennej
kostka rosołowa warzywna
listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawa Maggi
sól
pieprz
natka pietruszki
makaron (nitki lub łazanki)

kalkulator miar i wag

Przygotowanie
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno. Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę. Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę.
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation