Kuchnia
wypieki
Placki Kwaśniewskiego z jajek i sera
30 maja 2012 Helen G. 0 Odpowiedzi Potrawy mączne, Śniadanie
Placki z jajek i sera to jeden z podstawowych przepisów w diecie Kwaśniewskiego opartej na dużym spożyciu tłuszczów nasyconych na rzecz ograniczenia węglowodanów. Miesiąc temu odstawiłam na próbę pieczywo. Placki zastępują mi chleb i ewentualnie ziemniaki czy kluski. Spożywam je posmarowane masłem i serem, wędliną czy twarogiem, właściwie tak jak kanapki z chleba. Oczywiście nie trzeba być na diecie Kwaśniewskiego, by je spożywać, są bardzo smaczne, sycące i proste w wykonaniu.Ja je przygotowuję z połowy proporcji. Dla 2 osób starczają na ok. 2-3 dni (spożywając na śniadania i kolacje). Z podanej proporcji wychodzi średniej wielkości salaterka placków.
Składniki:
– 25 dkg tłustego białego sera
– 8 jajek
– 2,5 płaskich łyżek mąki pszennej
– sól, suszony lubczyk lub inne zioło (w oryginale nie dodaje się soli ani ziół ale moim zdaniem placki są smaczniejsze)
– masło klarowane lub dobry olej np. z pestek winogron lub kokosowy (w oryginale jest smalec wieprzowy, którego nie lubię używać do długiego smażenia, bo dymi).
Ser rozetrzeć widelcem, wbić jajka, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Można użyć do tego miksera. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką, kształtując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki można jeść solo, jako chleb z masłem wędliną czy serkiem. Zastępują frytki, ziemniaki. Pokrojone w paski zastępują makaron.
Smacznego!
Zestaw śniadaniowy
75 g placków serowych (z przepisu dr. Kwaśniewskiego)
20 g masła
20 g szynki
40 g pomidora
odrobina cebulki i natki pietruszki - do dekoracji
herbata z cytryną
Placki serowe najlepiej przygotować sobie w większej ilości dzień wcześniej. Resztę porcjować i mrozić. Składniki śniadania ułożyć dekoracyjnie na talerzu i... gotowe!
Jedna porcja:
Białko 14,7
Tłuszcz 39,2
Węglowodany 5,8
Stosunek B : T : W 1 : 2,6 : 0,4
zapiekanka z placków serowych
100 g słoniny
50 g cebuli
150 g placków serowych (z przepisu dr. Kwaśniewskiego)
20 g czosnku
50 g przecieru pomidorowego
100 g żółtek
50 g sera żółtego
Słoninę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażyć. Placki serowo-jajeczne z przepisu dr. Kwaśniewskiego pokroić w paseczki. Następnie dodać je do słoniny z cebulą i podsmażyć wszystko na rumiano. Dodać przecier ze świeżych pomidorów i czosnek. Na wierzch ułożyć żółtka i posypać startym serem. Przykryć pokrywką i zapiekać aż ser się stopi. Wyłożyć na talerz i udekorować natką pietruszki.
Skład w 100 g potrawy
Białko 10,7
Tłuszcz 31,6
Węglowodany 3,8
Stosunek B : T : W 1 : 2,9 : 0,35
MA==