Kuchnia

desery

Mini Pavlova z musem czekoladowym ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA BEZĘ:

ILOŚĆ: ok. 7 miseczek dużych

4 białka, duże
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

180 g czekolady deserowej
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

gorzka czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

* czekoladę deserową można zastąpić np. mleczną

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Masę bezową wkładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy koła o śr. około 6 cm (w zależności jak duże chcemy mieć bezowe miseczki), napełniamy lekko środek. Następnie na każdej wyciskamy boki 3-4 razy tworząc miseczki. Pieczemy w temp. 180 C przez 5 min, następnie zmniejszamy do temp. 150 C i pieczemy ok. 50 min, aż wierzch będzie suchy. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka mieszamy z cukrem i 1/2 szklanki kremówki. Masę podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając do zagotowania. Studzimy do temp. pokojowej. Cały czas mieszając powoli wlewamy masę żółtkową do czekolady. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Bardzo delikatnie łączymy z masą czekoladową. Wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Na każdą miseczkę wykładamy około 2 łyżek musu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation