Kuchnia

DESERY

Chałwowiec ciasto bez pieczenia
Składniki:
masa
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy
dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą dzemu z całymi wisniami domowej roboty, nato wyłożyc 1/2 masy chałwowej przykryc warstwą herbatnikow ,nastepnie posmarowałam powidlem sliwkowym ,na to reszte masy chałwowej . znowu herbatniki i masę śmietanowa śmietana z biedronki 330g + 1 bita smietana w proszku,ubic dodac 1 łyzeczke cukru pudru i galaretke rozpuszczoną 1/2 szkl.wody - wyłozyc na ostatnia warstwe herbatnikow .Na wierzch kawałki pokrojonej galaretki /1 szkl.wody na 1 galaretke /starta gorzka czekolada .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation