Kuchnia

LODY, SORBETY

sorbet cyrtynowo – pomarańczowy

Składniki:

115 cukru
150 ml wody
starta skórka i sok z 3 cytryn (dałam 2 cytryny i 1 pomarańczę)
85 ml mleka
1 białko (nie dałam)

Wykonanie:

Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez około 8 minut. Dodajemy sok i starte skórki i zagotowujemy. Kiedy tylko zacznie ponownie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie przekładamy do maszyny do lodów i zamrażamy przez 20 - 25 minut. Jeżeli nie mamy maszyny przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Miksujemy co 15 minut, aż masa będzie kremowa. Białko ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do zmrożonego sorbetu. Wkładamy do zamrażalnika do ponownego zamrożenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation