Kuchnia

Przepisy na ciasta

Desernik śliwkowy

Ciasto kruche na spód:

• 200 g mąki pszennej
• 80 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru
• 170 g zimnego masła
• kilka (około 5 - 6 łyżek) zimnej wody

Masa serowa:

• 250 g sera twarogowego śmietankow........

Komentarze

Mus śliwkowy: na patelnię włożyć śliwki i brązowy cukier, smażyć przez około 2 - 3 minuty, aż śliwki zmiękną i pokryją się syropem z cukru. Przełożyć do blendera i zmiksować (razem ze skórkami) na gładki mus, ostudzić.
Masa serowa: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Do misy miksera włożyć twaróg i ucierać na średnich obrotach miksera (mieszadłem) przez około 2 - 3 minuty, aż będzie miał gładką konsystencję. Dodać ser mascarpone i dalej miksować przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbijać po jednym jajku, ciągle miksując na małych obrotach miksera. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
Masę serową wylać na upieczony kruchy spód. Łyżeczką od herbaty wyłożyć mus śliwkowy, starając się "kłaść" go na powierzchni, a nie zanurzać w masie serowej (zobacz na filmie). Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po całej powierzchni, tworząc jednocześnie fantazyjne wzorki.
Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec przez 30 minut, aż masa zastygnie i nieco podniesie się na bokach i zrumieni. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki a po 5 minutach otworzyć cały piekarnik i wysunąć sernik. Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 4 godziny lub na całą noc. Jeśli przechowujemy sernik w lodówce, przed podaniem należy wyjąć go minimum pół godziny - godzinę wcześniej, aby spód zmiękł (będąc w lodówce twardnieje ze względu na dużą zawartość masła).
Dori Ka 12 lat temu
ja robię zawsze z wiśniowym musem!! pyszności!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation