Kuchnia

Kulinaria

Kostka Cappuccino

Składnik:

na ciasto:

3 jajka
3 łyżki (z lekką górką) mąki pszennej
2 łyżki waniliowego cappuccino (proszku)
4 czubate łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

na poncz:

1/3 szklanki kawy zbożowej
1 łyżeczka amaretto
1 łyżeczka cukru

na krem:

250ml śmietanki kremówki 30-36%
250g mascarpone
5 łyżek z górką cukru pudru
1 czubata łyżeczka żelatyny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki waniliowego cappuccino
łyżeczka kakao

dodatkowo:

50g czekolady mlecznej startej na grubych oczkach



Wykonanie:

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pod koniec wsypując po łyżce cukru. Dodać ekstrakt, a następnie cały czas miksując po jednym żółtku. Na koniec wmieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem cappuccino i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy o 20/20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia), piec około 25 minut w temperaturze 160oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem. Odstawić do wystudzenia.

Poncz: Do kawy dodać amaretto i cukier. Wymieszać.

Krem: Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku ok. 1-2 łyżki. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać ekstrakt. Cały czas miksując wlać małym strumieniem żelatynę. Wmieszać mascarpone. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać proszek cappuccino i delikatnie go wmieszać.

Biszkoptowy blat nasączyć ponczem. Wyłożyć krem cappuccino, wyrównać, oprószyć delikatną warstwą kakao*, wyłożyć drugi krem, wyrównać. Wierzch obsypać tartą czekoladą.

Schładzać przed podaniem kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation