Święta i uroczystości

wielkanoc

niebo na talerzu: Jajka marynowane

składniki:

na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:

zalewa:
- 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
- 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru lub miodu
- pół łyżeczki soli

do słoika:
- duża, czerwona cebula
- 3 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo "łapały" kolor. -
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation